The Red Ring

Danger sign

Marerittet etter et flåttbitt

Den anerkjente filmskaperen Joonas Berghäll har laget en dokumentarfilm om hans livs mareritt. Det startet med et lite flåttbitt. Nå lider han av kronisk Lyme borreliose, og er opptatt av hvorfor han og veldig mange flere opplever at deres lidelser ikke blir tatt på alvor.
Filmen hadde premiere i mai, men ble tilgjengelig for norske seere via VGTv og AppleTV nå i november.
Vi anbefaler å se den skremmende og opprivende dokumentaren som virkelig setter fokus på flåttrelaterte lidelser vi ikke hører nok om.

Se traileren, og les mer under.

  1. Han har feber, hodepine, og får ikke sove. Magen hans svulmer opp, han opplever en brennende følelse i hodet, hovne ankler, balanseproblemer og problemer med hukommelsen. Hva er det egentlig som skjer med ham? – VG (23.nov)

Den røde ringen er også Flått-Knocker sitt symbol. Et faresignal på at flåttbittet er infisert, og at du bør oppsøke lege så fort som mulig. Likevel gikk det 82 ulike legebesøk førlegene kobler symptomene til Lyme borreliose, ofte bare kjent som borrelia.
Dokumentaren følger Joonas i hans forsøk for å bli kvitt sykdomsbakterien. Underveis møter han pasienter over hele verden som sliter med å få den hjelpen de trenger. Ikke ulikt historien vi tidligere har presentert av Petter Røren, og som vi hørte Lars Monsen presentere i sitt foredrag «Mitt liv» tidligere i høst.

Spesielt møtet hans med leger som ler av pasientene og mener diagnosen er oppspinn, og som kaller andre leger med Lyme borreliose som spesialfelt for bedragere er svært opprivende å høre om.

Flått-Knocker har vært en døråpner til kontakt med mange ofre for et lite uskyldig flåttbitt, som snart viste seg å bli deres verste mareritt. Alt fra små barn, til aktive friluftsmennesker i sin beste form, til eldre mennesker som får ødelagt alderdommen sin. Disse samtalene har blitt veldig viktige for oss, både med tanke på utvikling av nye produkt og som motivasjon for å kunne være med å hjelpe flere fra å unngå den røde ringen, og de brutale konsekvensene.

Vi anbefaler absolutt ikke filmen som fredagskos. Selv om Joonas selv ser lys i enden av sin 7 år lange kamp, så er skjebnen til mange av de andre pasientene ikke like lystig. Filmen er en tankevekker og en øyeåpner for de som tenker at flåttsykdom bare er innbilt og sitter i hodet. Symptomene kan være så fysiske at det vrenger seg i magen bare av å se på, og i alle fall når en tenker tilbake på sommeren 2020 og sin egen røde ring. Var behandlingen jeg fikk av det norske helsevesenet nok, eller burde jeg undersøkt mer om hvor hardt angrepet jeg selv var?

Jeg vet i alle fall at jeg fikk enda en grunn til å bruke de beskyttende hjelpemidlene jeg kan få tak i, når jeg skal ut å nyte den vakre norske naturen.

mvh
Hallgeir Fiddan
Daglig Leder
Hardfør AS

 

Flåttbitt til flåttsjekk med rød ring