Vaksinasjon-vaksine-TBE

Vaksine mot flåttsykdom?

TBE-viruset kan man vaksineres mot, men ikke mot borreliose

Skogflåtten er ikke kresen, den suger blod fra nesten hva som helst, typisk er mus og fugl, og de har ofte bakterier og virus i blodet sitt, som da spres videre i flåtten. 25-30 prosent av flått på Sørlandet inneholder borreliabakterier, men det finnes flere typer bakterier som gir ulike sykdomstegn.[i] 

«Lyme Borreliose er den vanligste sykdommen som overføres med skogflått, men ny forskning viser at skogflått også trolig sprer flere sykdommer som ennå er ukjente.»

Vaksinasjon-vaksine-TBE

Det finnes vaksine mot TBE-viruset, men ikke mot borreliose (borrelia)

Borreliose* finnes det ingen vaksine mot. Om det ikke behandles kan det oppstå senfølger i form av neurologisk symptomer, muskellammelser, kronisk slapphet, leddplager, hjernehinnebetennelse og/eller kroniske hudforandringer. Om denne diagnosen stilles sent kan det bli alvorlige, varige skader. Symptomet for Borreliose er den velkjente røde ringen eller store røde bittet. Den røde ringen må rett og slett fortolkes som natures eget fareskilt, og må tas med største alvor!  

I tillegg til Borrelia bakterien kan flåtten også være bærer av flere mikroorganismer og virus. Foreløpig finnes det bare vaksine mot én av disse; TBE-viruset. TBE vaksinen er kun effektiv mot de variantene av dette viruset en foreløpig har identifisert.

Selv om man har tatt TBE-vaksine, som på folkemunne og i media ofte omtales som «flåttvaksine», er dette ingen totalløsning mot sykdommene flåtten kan påføre oss mennesker. Det altså viktig at man beskytter seg mot flåttbitt om man har tatt flåttvaksine eller ikke![ii]

Borreliose-red-ring

Se etter den røde ringen! Naturens eget fareskilt!

Henvisninger

[i] https://www.plusstid.no/helse-og-velvaere/helse/flattbitt-symptomer

[ii] https://www.bioingenioren.no/fag/fag-aktuelt/fleip-og-fakta-om-flatt/ 

en flått som kryper på klær

Likte du denne artikkelen? Del den gjerne

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del på Pinterest
Super god t-skjorte som holder flåtten borte. Perfekt å bruke på sommeren rundt ett fiskevannet eller under tyn jaktdressen i August! Første høsten på jakt uten en eneste flått. Dette er ett must for alle jegere! Genseren leverer til topp score!
Stian Michael Kristoffersen
Jeger og fiskeentusiast