fiske langs elv

Fisketur i strålende sol

For å gjøre Lillebjørns ord til mine;

«Med fiskestang i handa, med regnfrakk og sydvest, med lunk på kaffekanna, da liker jeg meg best».

Lillebjørn Nilsen, «Fisketur i øsende regn»

Åpningen av årets fiskesesong er alltid et høydepunkt! En måned med prøvefisking i heievannene, før laksen venter i elvene fra 1.juni. (sjekk når fisket starter i din elv her) I ukesvis har det rykket i snella, og nå er snart dagen her. Hadde det ikke vært for alle småkryp på gresset i vannkanten der fisken vaker, hadde kvelden vært helt perfekt.

I dag skinner nemlig sola, og da er det spesielt et kryp som er både mer farlig og mer ødeleggende for fiskegleden enn andre. Jeg har nemlig ingen ønske om å gjennomleve samme flått -marerittet som Lars Monsen eller min gode kompis.

For mens jeg forbereder meg til fiskesesongen ville det være direkte dumt og ikke også forberede seg mot flåtten.
Flåtten kan være bærer av både borrelia-smitte og TBE-virus. En kan vaksinere seg mot TBE, men mot borrelia finnes det dessverre ingen vaksine.
I følge Flåttsenteret ved Sørlandet Sykehus er beste tiltak mot flått forebygging https://flåttsenteret.no/forebygging/  På Nasjonalt kompetansesenter mot flåttbårne sykdommer, Flåttsenteret, finner du også gode kart over hvor flåttutbredelsen er tettest, og faren for smitte størst.

Kartet viser omtrentlig utbredelse av skogflått i Norge. Mørk farge indikerer områder med mest skogflått. Kilde: Kartgrunnlag Kartverket, Copyright Apokus.

Klassiske forhåndsregler mot flått inkluderer råd som; «Unngå høyt gress og kratt». Hvor i norsk natur kan gode og genuine opplevelser oppleves uten å komme i direktekontakt med høyt gress og kratt? Ikke der jeg fisker i alle fall…

En enkel foranstaltning mot de skadelige småkrypene kan være å benytte flåttavvisende bekledning. Strømper og håndleddsbånd fra norske «Hardfør» kan være et godt og kostnadseffektivt turtips.

Etter å ha testa klærne gjennom 2021, er det bare en ting å si. I år pakker jeg med flåttavstøtende klær til hver tur jeg tar. I dag skal jeg nyte dagen ved et heievann nært mitt barndomshjem. Regnet fra i dag morges har opphørt, og selv om jeg tar gummistøvlene, tenker jeg det stort sett er ganske så tørt dit jeg planer å stå i kveld. Jeg trekker på meg de lange sokkene, og tar på buksene. Tipper de aller fleste vil kravle på nedenfra, ettersom jeg neppe må gjennom så mye høyt gress eller kratt i kveld. For å stoppe ferden dens inn mot armhulen skal jeg prøve håndleddsbåndene også i kveld. De ble for lite brukt i fjor.

Jeg kan igjen glede meg til fisketuren, fordi jeg faktisk ikke hadde en eneste flått som hadde bitt seg fast i fjor. Nå har jeg troa på at også årets sesong skal bli flåttfri, og at det er fisken som skal få oppmerksomheten.

Skitt fiske. Dere hører mer fra meg når jeg skal ut i elva.

jakt og fiske mai 2022 omtale
Les hele anmeldelsen og testturen fra bladet Jakt og fiske, mai 2022 ved å klikke på bildet.
Din Fritid har også testet. Ikke gå glipp av den entusiastiske artikkelen.

en flått som kryper på klær

Likte du denne artikkelen? Del den gjerne

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del på Pinterest
Super god t-skjorte som holder flåtten borte. Perfekt å bruke på sommeren rundt ett fiskevannet eller under tyn jaktdressen i August! Første høsten på jakt uten en eneste flått. Dette er ett must for alle jegere! Genseren leverer til topp score!
Stian Michael Kristoffersen
Jeger og fiskeentusiast