den røde ringen etter flåttbitt

Flåttsjekk App – En Nyttig Venn i Kampen mot Borreliose

Hvert år er det mange av oss som opplever det lille, krypende skadedyret kjent som flått. Den voksende bekymringen for flåttbitt og de mulige helseproblemene de kan medføre, har nå fått en ny hjelper: Flåttsjekk-appen. Lansert av Flåttsenteret, denne nye appen lover å være et viktig verktøy for alle som er bekymret for utslett etter flåttbitt.

Hva er Flåttsjekk?

Flåttsjekk er en nylig lansert app designet for å hjelpe brukere med å gjenkjenne borreliose. På flåttsjekk.no kan du sende inn bilder av utslett etter flåttbitt for en vurdering. Denne tjenesten er viktig, for som rådgiver og allmennlege Harald Reiso ved Flåttsenteret – Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer sier, «Ved flåttbitt er det normalt å ha forbigående rødhet rundt bittstedet, mens hudinfeksjoner som skyldes borreliabakterier utvikler seg over dager til uker og gir utslett med svært varierende utseende.»

Flåttbitt til flåttsjekk med rød ring
Slik så bittstedet ut da jeg besøkte legen etter 2 døgn.

Hvorfor er Flåttsjekk Viktig?

Borreliose-utslett kan ofte forveksles med andre hudtilstander, som sopputslett, allergisk utslett, eller andre hudinfeksjoner. Ubehandlet borreliose kan føre til at bakteriene sprer seg til andre deler av kroppen og kan forårsake borreliainfeksjon i nervesystemet. Med 7000 personer som årlig blir behandlet for borreliose-utslett hos fastlegene sine, fremstår Flåttsjekk som et viktig skritt i retning av tidlig diagnose og behandling. Selv om våre flåttavstøtende klær har en veldig klar effekt mot flått, finnes det ingen garanti. Vi anbefaler alltid å sjekke seg etter en tur i flåttutsatt område. Hvordan klærne fungerer kan du lese mer om i denne artikkelen,

Hvem står bak Flåttsjekk?

Applikasjonen er resultatet av et samarbeid mellom Flåttsenteret, Norsk Lyme Borreliose-Forening (NLBF), og Egde Consulting AS. NLBF har uttrykt sin begeistring og støtte for appen, da den ser ut til å være en viktig del av forebyggingen og potensielt hindrer flere langvarige sykdomstilfeller.

Hvordan fungerer appen?

Brukere trenger å logge seg på ved hjelp av sitt norske personnummer for å bruke tjenesten, som er gratis. Datamaterialet samlet gjennom appen vil også tjene som grunnlag for en database som kan bidra til videre forskning på området.

«Vi har tro på at denne applikasjonen kan bedre diagnostikk og tidlig avklaring av utslett etter flåttbitt, og at den vil bidra til større kunnskap innenfor feltet,» sier Reiso.

Avsluttende tanker

For de som har hatt flåttbitt eller kjenner noen som har det, representerer Flåttsjekk et lovende nytt verktøy for å håndtere og gjenkjenne potensielle helseproblemer knyttet til bittet. Ved å kombinere teknologi med medisinsk ekspertise gir Flåttsjekk folk en enkel og tilgjengelig måte å få vurderinger på deres utslett og potensielt forhindre alvorlige helseproblemer.

Så neste gang du eller noen du kjenner har et flåttbitt, vet du hvor du skal sjekke først: Flåttsjekk.

Se alltid etter den røde ringen. Også når du handler turklær.

en flått som kryper på klær

Likte du denne artikkelen? Del den gjerne

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del på Pinterest
Super god t-skjorte som holder flåtten borte. Perfekt å bruke på sommeren rundt ett fiskevannet eller under tyn jaktdressen i August! Første høsten på jakt uten en eneste flått. Dette er ett must for alle jegere! Genseren leverer til topp score!
Stian Michael Kristoffersen
Jeger og fiskeentusiast