Flåttvaskine eller TBE vaksine.

Vaksine mot flått?

Den som venter på noe godt….

-I 2025 kan det ifølge forskere finnes en vaksine mot borrelia!!

I dag finnes det ingen fullgod vaksine mot flått. Dette småkrypet er potensiell bærer av to alvorlige sykdommer, borrelia-bakterien og TBE-viruset. Begge smittekildene bringes videre til mennesker av flått, og kan få fatale følger. For den mest utbredte, borrelia-bakterien finnes det dessverre foreløpig ingen vaksine, og det eneste som hjelper når en er smittet er store mengder antibiotika. Forskerne arbeider imidlertid på spreng med å finne frem til en vaksine som fungerer. I tiden frem til 2025 pågår det i regi av Blekinge Tekniske Høyskole et utstrakt forskningsprosjekt, hvor målet er å lage en vaksine som virker mot borreliose. «Det gjenstår å se hvor effektiv den blir», sier Harald Reiso flåttlege ved Sørlandet Sykehus til Fedrelandsvennen 11. juli 2022.

Mot TBE er det mulig å vaksinere seg. Vaksinasjonsprogrammet strekker seg imidlertid over minst åtte måneder, det er derfor dessverre for sent å sikre seg for sommerens aktiviteter og årets høstturer.

Det som i dagligtale omtales som «flåttvaksinen» retter seg med andre ord mot deler av flåttproblematikken, og utgjør derfor ingen ingen heldekkende risikoreduksjon.

I mellomtiden er vårt beste råd, aktiv forebygging, med Hardførs kolleksjon av basis turplagg.

Er du bekymret for flått er kjøp av våre turplagg en enkel gardering mot blodsugeren.

en flått som kryper på klær

Likte du denne artikkelen? Del den gjerne

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del på Pinterest
Super god t-skjorte som holder flåtten borte. Perfekt å bruke på sommeren rundt ett fiskevannet eller under tyn jaktdressen i August! Første høsten på jakt uten en eneste flått. Dette er ett must for alle jegere! Genseren leverer til topp score!
Stian Michael Kristoffersen
Jeger og fiskeentusiast