Trygg Tur

Stopp flåtten: Din guide til flåttvaksine og flåttavstøtende klær

I en tid der vaksine og vaksinasjon har vært på alles lepper på grunn av COVID-19-pandemien, er det også viktig å ikke glemme andre vaksiner som kan beskytte oss mot potensielt farlige sykdommer. En av disse er flåttvaksinen, som har fått økt oppmerksomhet i Norge på grunn av den økende forekomsten av flått. I denne artikkelen skal vi, som ivrige vandrere i Norges storslåtte natur, utforske viktigheten av flåttvaksinasjon og hvordan flåttavstøtende klær kan være et nyttig tillegg for å holde oss trygge når vi nyter utendørsaktiviteter sammen.

Når skal man ta flåttvaksine?

Det er viktig å merke seg at det som ofte kalles «flåttvaksine» faktisk er en vaksine mot TBE (tick-borne encephalitis), en av sykdommene som kan overføres av flått. Det finnes ikke en vaksine som beskytter mot alle sykdommer som flåtten kan overføre, slik som borreliose. Det anbefales å ta TBE-vaksinen på våren, før flåttsesongen starter. Dette gir kroppen nok tid til å bygge opp immunitet mot TBE.

Flåttvaskine eller TBE vaksine.
Vaksine mot flått

Hvor mye koster en TBE-vaksine?

Prisen på en TBE-vaksine varierer, men den koster vanligvis mellom 200 og 400 kroner per dose. Du trenger vanligvis to doser for grunnvaksinasjon og en booster etter 1 år.

Hvor lenge varer en TBE-vaksine?

TBE-vaksinen gir beskyttelse i 3-5 år etter grunnvaksinasjon og en booster. Videre boosterdoser anbefales hvert 3-5 år for personer som fortsetter å være utsatt for flåttbitt.

Hvor ofte skal man ta TBE-vaksine?

For å opprettholde beskyttelsen mot TBE, krever det en booster hvert 3-5 år etter den første grunnvaksinasjonen og påfølgende boosterdoser.

Hvor og hvordan bestille og få TBE-vaksine?

Du kan bestille TBE-vaksine hos fastlegen din eller ved en vaksinasjonsklinikk. Noen apotek tilbyr også vaksinasjonstjenester. Husk du ha resept fra lege på ønsket vaksine. 

Flåttbitt: Forebygging og behandling

Kan flått komme gjennom klær?

Flått kan krype gjennom små åpninger i klærne, så det er viktig å velge klær som sitter tett og har en jevn overflate. Flåttavstøtende klær kan være et godt tillegg for å redusere risikoen for flåttbitt.

Hva gjør man når man har blitt bitt av flått?

Fjern flåtten så snart som mulig ved hjelp av en flåttfjerner eller pinsett. Rengjør bittstedet med såpe og vann og hold et øye med eventuelle tegn på infeksjon eller sykdom. De kan oppstå mellom ei uke til over 30 dager etter selve bittet.

Når bør man gå til lege med flåttbitt?

Det er lurt å kontakte lege dersom du opplever symptomer som rødhet, hevelse, smerter eller feber etter et flåttbitt. I tillegg bør du oppsøke lege hvis du ikke er i stand til å fjerne flåtten fullstendig, eller hvis du har blitt bitt i et område med høy forekomst av TBE eller borreliose.

Flåttbitt med rød ring
Slik så bittstedet ut da jeg besøkte legen 2 døgn etter jeg oppdaget det.

Hvor lenge etter flåttbitt kan man bli syk?

Symptomer på TBE kan oppstå 1-2 uker etter bittet, mens symptomer på borreliose vanligvis opptrer innen 3-30 dager. Det er viktig å være oppmerksom på symptomer og kontakte lege dersom du er bekymret.

Hvor stor er en flått etter 24 timer?

En flått kan variere i størrelse, men etter 24 timer med blodsuging kan den ha økt betydelig i størrelse. En umettet flått er vanligvis 1-3 mm lang, mens en mettet flått kan bli opptil 10 mm lang.

Hvordan se forskjell på husflått og skogflått?

Husflått og skogflått kan være vanskelig å skille, men husflått er ofte lysere i fargen og har en mer oval kroppsform. Skogflått er generelt mørkere og har en mer avlang kroppsform.

Hvordan vet man at man har borreliose?

Symptomer på borreliose kan inkludere rødhet og hevelse rundt bittstedet, feber, hodepine, muskel- og leddsmerter, og i noen tilfeller, ansiktslammelse. Hvis du opplever noen av disse symptomene etter et flåttbitt, bør du kontakte lege.

Kan man vaksinere seg mot flått?

Man kan ikke vaksinere seg mot flått i seg selv, men man kan vaksinere seg mot enkelte sykdommer som flåtten kan overføre, slik som TBE. Det finnes ingen vaksine mot borreliose, så det er viktig å ta andre forholdsregler, som å bruke flåttavstøtende klær og sjekke kroppen for flått etter å ha vært ute i naturen.

Flåttavstøtende klær: Et viktig tillegg til beskyttelsen

Selv om TBE-vaksinen kan beskytte mot en av de mest alvorlige sykdommene som flåtten kan overføre, er det fortsatt viktig å beskytte seg mot andre flåttbårne sykdommer som borreliose. Flåttavstøtende klær kan være et nyttig tillegg til din beskyttelse mot flåttbitt.

Hvordan fungerer flåttavstøtende klær?

Flåttavstøtende klær er behandlet med et stoff som holder flåtten borte. Dette kan være en spesiell type impregnering, eller et stoff som frigjør et stoff som flått ikke liker, for eksempel permetrin. Disse klærne vil redusere risikoen for flåttbitt ved å holde flåtten borte fra huden din.

Valg av flåttavstøtende klær

Når du velger flåttavstøtende klær, bør du se etter plagg som dekker så mye av huden din som mulig, og som har en jevn overflate som gjør det vanskelig for flåtten å få feste. Lette, pustende stoffer kan være mer behagelige å bruke, spesielt i varmt vær. Det er også viktig å huske at flåttavstøtende klær kan miste effekten over tid og etter gjentatte vask, så det er nødvendig å følge produsentens anbefalinger for vedlikehold og eventuell ny behandling av klærne. Flått-Knockers klær garanterer hele 70 maskinvask uten å miste sin flåttavstøtende effekt og er laget spesielt med tanke på de varmere dagene da flåtten er mest aktiv. Sokkene våre er vårt mest populære produkt, og det de fleste først forsøker, for de kommer tilbake og kjøper flere av våre plagg når de forstår hvor effektivt det er.

Oppsummering av artikkelen

Som entusiastiske utforskere av Norges vakre utemiljø må vi være oppmerksomme på risikoen for flåttbårne sykdommer og ta nødvendige forholdsregler for å beskytte oss selv og våre kjære. Å vaksinere seg mot TBE og bruke flåttavstøtende klær kan være effektive metoder for å redusere risikoen for flåttbitt og de sykdommene de kan overføre. Så la oss fortsette å nyte våre vakre omgivelser, trygge i kunnskapen om at vi har tatt grep for å holde oss beskyttet mot flått og deres potensielle helsefarer.

en flått som kryper på klær

Likte du denne artikkelen? Del den gjerne

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del på Pinterest
Super god t-skjorte som holder flåtten borte. Perfekt å bruke på sommeren rundt ett fiskevannet eller under tyn jaktdressen i August! Første høsten på jakt uten en eneste flått. Dette er ett must for alle jegere! Genseren leverer til topp score!
Stian Michael Kristoffersen
Jeger og fiskeentusiast