lørdagsuniversitetet om flått og flåttester

Gir flåttestene som brukes sikre og korrekte svar?

Se filmen utarbeidet av NorthTick, et samarbeidsprosjekt mellom ulike kompetanseorganisasjoner på flått i Nordsjø-regionen, og få svar på hvor gode flåttestene er.

I Europa blir flått og flåttbitt stadig mer vanlig, og det er registrert en økning i antall sykdomstilfeller med borreliose i flere europeiske land.

Hvor sikre er flåtttestene?

Hvor sikre er testene som benyttes til å fastslå om en pasient faktisk lider av borreliose?

Testmetodene som benyttes kan deles inn i to hovedkategorier; Indirekte og direkte tester. Avhengig av sykdommens utviklingsstadie er direktetester ikke alltid hensiktsmessige.

Er sykdommen fremskreden er ikke lenger direktetester av blod nødvendigvis den foretrukne testalternativet. Under kategorien indirekte tester er det spesielt tester omtalt som cellulære tester, som av forskere sees på med kritiske øyne.

Stor feilmargin på cellulære tester

Forskerne mener feilmarginen på resultatene som testene avgir er for høy. I altfor mange tilfeller kan cellulære testresultat både si at testpersoner ikke er smittet av borreliose, selv om personen i virkeligheten er det, og på tilsvarende måte kan testresultatene indikere at en person er smittet av borreliabakterien uten at det er faktum.

Forvirret? Det er i alle fall vi! Den beste måten å unngå flåttproblemer er faktisk forebygging!

Arrangement I Kristiansand; Lørdagsuniversitetet om flått:

Hva vet vi egentlig om flått og flåttbårne sykdommer?

Spørsmålet stilles av Randi Eikeland, flåttforsker og leder for vår nasjonale kompetansetjeneste for flåttsykdommer.

Lørdag 22.04 på «Teateret» i Kristiansand arrangerer UiA «Lørdagsuniversitetet» med foredrag av den anerkjente forskeren.

Stadig oppdager forskere nye flåttarter og sykdomsvarianter. Spørsmålsstillingen i foredragets overskrift indikerer at mye fremdeles er ukjent rundt flått og flåttrelaterte sykdommer.

I følge UiAs nettsider er foredraget gratis, men folk anbefales å hente billetter i god tid for arrangementet forventes å bli fullt.

https://www.uia.no/arrangementer/loerdagsuniversitetet-i-kristiansand-flaattbaarne-sykdommer-hva-vet-vi-egentlig

lørdagsuniversitetet om flått og flåttester
Lørdagsuniversitetet er et tilbud om populærvitenskapelige foredrag av forskere ved Universitetet i Agder. Foredragene blir holdt med utgangspunkt i egen forskning og/eller egne erfaringer med utdanning og forskning.
en flått som kryper på klær

Likte du denne artikkelen? Del den gjerne

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del på Pinterest
Super god t-skjorte som holder flåtten borte. Perfekt å bruke på sommeren rundt ett fiskevannet eller under tyn jaktdressen i August! Første høsten på jakt uten en eneste flått. Dette er ett must for alle jegere! Genseren leverer til topp score!
Stian Michael Kristoffersen
Jeger og fiskeentusiast