barn leker i flått eng

Skogflåttcefalitt (TBE) hos Barn: Beskyttelse og Forebygging

Denne artikkelen er basert på informasjon fra Tidsskriftet Den norske legeforening og presenteres i samarbeid med Flått-Knocker, din pålitelige leverandør av flåttavstøtende klær. Her kan du lese bakgrunnsartikkelen.

Skogflåttcefalitt (TBE) er en alvorlig sykdom som kan overføres til mennesker via flåttbitt. I Norge har vi sett en økning i forekomsten av denne sykdommen, og den kan påvirke både voksne og barn. I denne artikkelen vil vi fokusere spesielt på skogflåttencefalitt hos barn og hva foreldre bør vite.

Symptomer og Klinisk Presentasjon av TBE

Skogflått er mest aktiv fra april til november, men det er ingenting i veien for å bli bitt året rundt. Symptomene varierer, men de vanligste inkluderer høy feber, hodepine, kvalme og oppkast. Noen ganger kan sykdommen utvikle seg til en infeksjon i sentralnervesystemet.

Det er viktig å merke seg at barn vanligvis har et mildere sykdomsforløp enn voksne. Nakkestivhet er et vanlig funn, men andre nevrologiske symptomer kan også forekomme.

Diagnostisering og Behandling av TBE

For å diagnostisere skogflåttencefalitt, er en spinalpunksjon nødvendig. Dette innebærer en liten prosedyre der væske fra ryggmargen blir undersøkt. I tillegg til kliniske symptomer, vil blodprøver og andre tester hjelpe til med diagnosen.

Behandlingen for TBE er hovedsakelig symptomatisk. Dette betyr at legen vil jobbe med å lindre symptomene, inkludert feber og smerte. I mer alvorlige tilfeller kan barnet trenge intensivbehandling.

Prognose og Oppfølging av skogflåttencefalitt

Dødsfall fra skogflåttencefalitt hos barn er sjeldne, men det er viktig å merke seg at noen kan oppleve langvarige kognitive problemer etter sykdommen. Derfor kan barnet trenge nøye oppfølging etter behandlingen.

Den beste måten å beskytte barna dine mot skogflåttencefalitt er gjennom vaksinasjon. Vaksinen gir effektiv beskyttelse, spesielt i områder der sykdommen er vanlig.

Forebygging gjennom Vaksinasjon

Det er viktig å merke seg at anbefalinger for vaksinasjon kan variere etter geografisk område. Det er lurt å konsultere helsepersonell for råd om vaksinasjon, spesielt hvis du bor i et område der skogflåttencefalitt er utbredt.

Flått-Knocker: Din Partner i Forebygging

Flått-Knocker er din pålitelige leverandør av flåttavstøtende klær. Vi forstår viktigheten av å beskytte deg og din familie mot flåttbitt og skogflåttencefalitt. Våre produkter er designet med din sikkerhet i tankene og gir ekstra trygghet når du oppholder deg i flåttutsatte områder. Se våre første produkter for barn på lenken.

Barn bør forebygge for tbe skogflåtten

Oppsummering

Skogflåttencefalitt hos barn er en alvorlig bekymring, spesielt med den økende forekomsten av sykdommen i Norge. Som forelder er det viktig å være oppmerksom på symptomer, ta forholdsregler, og vurdere vaksinasjon for å beskytte barna dine. Ved å være informert og ta riktige skritt, kan du bidra til å holde barna trygge og sunne i naturen.

Husk at selv om det finnes vaksine mot skogflåttcefalitt (TBE) finnes det ingen vaksine mot borrelia

https://tidsskriftet.no/2023/09/skogflattencefalitt-hos-barn
en flått som kryper på klær

Likte du denne artikkelen? Del den gjerne

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del på Pinterest
Super god t-skjorte som holder flåtten borte. Perfekt å bruke på sommeren rundt ett fiskevannet eller under tyn jaktdressen i August! Første høsten på jakt uten en eneste flått. Dette er ett must for alle jegere! Genseren leverer til topp score!
Stian Michael Kristoffersen
Jeger og fiskeentusiast